top of page

Elbilsladdare BRF Nordstjärnan

BRF Nordstjärnan i Eskilstuna installerade vi totalt 11st ladduttag typ2, fördelat på 3st dubbelladdare samt 5st enkelladdare.

Vi valde att installera laddboxen - Chargestorm connected, från C-TEK.


Information laddboxar:

Märke: C-TEK

Modell: Chargestorm Connected

Antal faser: 3fas, 11kW

Lastbalansering: Nanogrid Local


BRF Nordstjärnan ville att alla i föreningen skulle ha möjlighet till att köpa el/hybrid bil, och valde därför att installera ladduttag på samtliga platser. Även gästparkeringen.

För att i framtiden slippa oroa sig för att huvudsäkringen ska gå pga överbelastning när flera bilar laddar samtidigt valde vi att installera en lastbalansering på samtliga boxar - Nanogrid Local.

Det innebär att laddboxarna kommer förberedda för lastbalansering, och att vi drar fram en Cat6 (internetkabel) samt en elkabel till varje laddbox.

Internetkabeln kopplas ihop i en switch, och därigenom kan alla laddboxar kommunicera.


Att dra fram internetkabel är även smart för att slippa framtida administration - då man enkelt kan koppla upp laddboxarna, och se all laddningsstatistik i en webbportal. Därifrån kan man ta ut data och enkelt ta rätt betalt från respektive medlem/hyresgäst.


Såhär tänker BRF Nordstjärnan angående sin investering:


Varför valde BRF Nordstjärnan att skaffa laddboxar, trots att ingen i föreningen har en hybrid/elbil?

För att det troligen är en elbil som blir medlemmarnas nästa bil, och att det troligen kommer att bli svårt att hitta laddning för alla som behöver. För att vi vill vara en attraktiv bostadsrättsförening.

Vad tyckte medlemmarna om att skaffa laddboxar?

Ingen hade några negativa synpunkter. Bra med stödet från naturvårdsverket. Bra för att höja värdet på bostaden. Bra att man kan gå vidare i planen att nästa bil blir elbil.

Varför valde ni att skaffa laddboxar på samtliga parkeringsplatser?

Om vi behöver fler i framtiden är det en jobbig process att starta om, och vi vet att stödet finns nu och kanske inte kommer tillbaka. Parkeringarna är olika stora och passar alltså olika storlekar på bilar, för att inte hamna i ett pusslande när någon köpt en elbil så finns laddare att koppla in på alla platser.


Comments


bottom of page